fbpx

Vállalkozást vezetsz? Ezekre figyelj leginkább 2023-ban!

Amellett, hogy testközelből tapasztaljuk az elmúlt néhány év negatív gazdasági hatásait, a csapból is a válságról és azok kezeléséről szóló cikkek folynak. Az ember elolvassa őket, de nem tudja teljes mértékben a saját cégére átemelni az ott leírt tippeket, hiszen minden cég életútja egyedi, akár az ujjlenyomat. Ki is tudhatná ezt jobban, mint a kontrollerek, akik a vállalkozások minden apró porcikáját meg kell ismerjék ahhoz, hogy személyre szabott tanácsokkal segíthessék a döntéshozókat a sikerhez vezető úton. Ha pedig 6-8 szakértő kontroller tapasztalatait összerakjuk, az már biztosan mondható komoly értéknek.

Az év elején a Control1 kontrolling szakértői alaposan kiértékelték az elmúlt időszakot, valamint a kkv-k többségénél tapasztalt erősségeket, hiányosságokat és levonták a szükséges következtetéseket. Lássuk, miként látják a pénzügyi szakembereket, melyek 2023-ban a legfontosabb értékek, tulajdonságok, melyekkel egy sikeres vállalkozásnak rendelkeznie kell!

Szakértelem

Ma már a legtöbb cégvezető tisztában van azzal (legalábbis elméletben!), hogy hiába jó szakember ő a saját szakmájában, megfelelő plusz képzés nélkül nem válik jó vezetőjévé a saját vállalkozásának. Legalább ennyire fontos, hogy a munkatársak is rendelkezzenek a szükséges képzettséggel és tapasztalattal, ám e téren sajnos igencsak lesújtó a helyzet, tekintve, hogy nagyon kevés az igazán jó ügyviteli, logisztikai stb. szakember. A szakértelem hiánya óhatatlanul hibákhoz vezet, melyek közül – a mai világban – akár már az apróbbak is végzetes következményekkel járhatnak.

A kontrollerek tippje: Első, legolcsóbb és legkézenfekvőbb lépésként vonatkoztassunk el kollégáink jelenlegi pozíciójától és akár egy külső szemlélő bevonásával nézzük meg, kinek milyen erősségei vannak. Meg fogunk lepődni, milyen eredmények érhetőek el már a humán erőforrások átcsoportosításával is. Ezzel párhuzamosan ne adjuk fel, hátha mégis találunk kiváló szakembert, és ha megvan, ne sajnáljuk rá a (vélhetően) magasabb bérköltséget, mert a hozzáértése a sokszorosát fogja behozni számunkra.

Digitalizáció

Nem is hinnénk, hányan rendezik még a számláikat postai csekken, vagy vezetik a beérkezett rendeléseket Excel táblákban, ne adj’ isten, kockás füzetben… Sok vállalkozás sajnos még mindig gyerekcipőben (vagy még abban sem) jár a digitalizáció terén, s ez leginkább a szokásokon alapuló vezetésből, az innovatív megoldásokkal szembeni bizalmatlanságból, sőt, olykor az ellenérdekelt kollégák ellenállásából adódik. Csupa időrabló, elavult szokással találkozhatunk, melyek nemcsak a hibalehetőségek számát növelik, de épp a legnagyobb kincstől, az adathoz való hozzáféréstől is megfosztják a cégvezetőt.

A kontrollerek tippje: Nem kell azonnal hatalmas infrastruktúra bővítésre gondolni! Egy vállalkozás számára minimális beruházás egy online számlázásra előfizetés és az ügyviteli szoftverek között is léteznek havidíj fejében bérelhető konstrukciók.

Az adat az új olaj

A digitális megoldások, mint pl. online számlázó programok, ügyviteli- vagy vállalatirányítási rendszerek pontos és azonnal hozzáférhető adatokat biztosítanak a cégvezető számára. Túlzás nélkül állítható, hogy ma az adat az új olaj, ezek nélkül a jövőben egy kkv majdnem biztosan halálra lesz ítélve, de minimum durva küszködés vár rá. Sajnos sok vállalkozásnál tapasztalunk megbízható, pontos, időben előállított adatok nélküli vakrepülést.

A kontrollerek tippje: Igyekezzünk olyan eszközöket, szoftvereket integrálni a vállalkozásba, melyek használatával időt és felesleges adminisztrációt spórolhatunk, ráadásul egy csomó, gyorsan lekérdezhető adatot is biztosítanak. Érdemes ezek beszerzése előtt is kontrollerrel egyeztetni, aki a vállalkozás profilját, szokásait ismerve olyan megoldásokat tud javasolni, melyek az adatelőállításban és a cégvezetésben is a legnagyobb segítséget nyújtják.

Rugalmasság

Ezen szinte nincs is mit magyarázni: minden eddiginél fontosabb lesz az azonnali reakciókészség és az alkalmazkodás képessége. A szakértelem és az adatok mellett ez az a tulajdonság, mellyel a talpon maradni és fejlődni vágyó vállalkozásnak rendelkeznie kell.

A kontrollerek tippje: Járjunk nyitott szemmel, figyeljük a trendeket és vizsgáljuk meg, melyek szolgálnák leginkább rövid és hosszú távú céljaink elérését. A 20-30 éve bevált sémákhoz való görcsös ragaszkodást engedjük el és vonjunk be külső, objektív szakembert, aki ésszerű és pénzügyileg is átgondolt javaslatokkal szolgál, min érdemes és kell változtatni a profitabilitás megőrzése érdekében.

Cégre szabott döntéstámogatásért és szakértő javaslatokért keresd a Control1 munkatársait!

Kapcsolat

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.