fbpx

Üzleti terv felülvizsgálatának fontossága és fő lépései

Minden céltudatos vállalkozásnak van üzleti terve, melyben már a cég indulásakor megfogalmazásra kerültek a megvalósítandó célok. Ezen célok elérésének módja és határideje is a vállalások között szerepel, így érdemes – sőt, kell is – évente újra elővenni és felülvizsgálni, hogy hol is tart a vállalkozás a tervekhez képest.

Hogyan fogjunk hozzá az üzleti terv ellenőrzéséhez?

Az év eleje mindig nagy tervekkel indul, melyeket cégvezetőként év végére meg is szeretnénk valósítani.  Ám mielőtt a nagy tervekbe belefogunk, érdemes egyet hátra lépni és áttekinteni, mi történt az előző évben, mert minden évnek megvannak a maga levonandó tanulságai.

Negatív események esetén törekedni kell arra, hogy azok ne ismétlődjenek meg – nagyvállalatok az ilyen elemzéseket rendszeresen elvégzik, majd beépítik a folyamataikba és gondoskodnak arról, hogy lehetőleg még egyszer ne forduljon elő. Az elmúlt időszak jó dolgait viszont érdemes megismételni. Ez nem tud feltétlenül mindig sikerülni, hisz a körülmények is változnak, de arról kell gondoskodni, hogy a jó eseményeket minél gyakrabban elő lehessen idézni. Fontos visszanézni, mi volt a múlt évre előirányzott cél és ehhez képest hol tart most a vállalkozás.

Mennyi időt szánjunk a visszatekintő elemzésre, honnantól érdemes szakértő segítséget kérni?

Aki hosszabb távon is komoly vállalkozást szeretne építeni, annak elengedhetetlen, hogy időt szánjon erre, ha pedig ideje nincs, akkor szakértőt alkalmazzon. Aki egy magasabb szintre szeretne lépni, az a kontrollingot nem fogja tudni nélkülözni.

A kontrolling az egyik szükséges feltétele a sikeres tervezésnek.

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.