Utolsó pillanatokban érkezik az ÁFA bevallás utalási összege?

A könyvelőd az utolsó napokban küldi az ÁFA bevallás utalási összegét? Akkor most figyelj…

Az ÁFA bevallásban kell kérelmezni az ÁFA kiutalását, tehát csak az eredeti bevallásban van erre lehetőség. Akik önellenőrzéssel vagy adózói helyesbítéssel szeretnék kérni, sajnos nekik már nem fogják kiutalni az adót.

Érdemes tudni, hogy a visszaigényelhető ÁFA csak a kiutalási kérelmet tartalmazó bevallás benyújtásával jelenik meg az adó-folyószámlán.

A NAV minden esetben megbizonyosodik a kiutalási kérelmet tartalmazó bevallást követően, de legkésőbb a tényleges kiutalás előtt, hogy az adózó valóban jogosult a kiutalásra, mindezt egy adóellenőrzés keretén belül teszik meg. Nézik, hogy vannak-e fiktív számlák, az adó mindig időben és megfelelően be lett vallva. Erre azért van szükség mert a visszaigényelt ÁFA nem minden esetben utalható ki.

Feltétele a kiutalásnak, hogy a bevallásban szereplő összes számla bevallás benyújtásáig teljes mértékben kiegyenlítésre került, illetve a bevallásban az adózó erről nyilatkozott.

A kiutalási határidő a bevallás benyújtásának napjától, vagy legkorábban a bevallás esedékességétől számítódik.

A másik oldalról nézve viszont azért egy roppant kellemetlen dolog ha a vállalkozásoknak kell ÁFA összeget befizetni, mert ha nem naprakész a könyvelés, a könyvelő az utolsó pillanatokban szól csak. Sokan küzdenek likviditási gondokkal, így ez számukra még egy plusz terhet jelent. Régi igazság, hogy egy vállalkozásnak igazából nem egy kifizetés jelenti a terhet, hanem az, ha az nem volt betervezve – vagyis amikor az meglepetésként jelentkezik.

Tehát a könyvelőddel érdemes abban megállapodni, hogy rendszeresen lekönyvel mindent akár hetente is. A másik, hogy érdemes likviditási tervet készítened és nyomon követned a pénz áramlását (angolul ez az úgynevezett cash-flow). Ez olyan cégeknél tud igazán kellemetlen lenni, amelyeknek olyan összegeket kell befizetni ÁFA-ként, amit még meg sem kaptak.

A naprakész és pontos könyvelés a kulcsa az ÁFA be- és kifizetések megfelelő tervezhetőségéhez és nyomon követéséhez és a kellemetlen meglepetések elkerüléséhez, ezért nagyon nem mindegy, hogy kivel könyveltetsz – ezt nagyon jól jegyezd meg !