Tervezhető kockázatok kontroller segítségével

Mint azt tudjuk, a kontroller munkájának jelentősége abban rejlik, hogy segíti a cégvezetőt olyan döntések meghozatalában, melyek a vállalatot az üzleti terv sikeres megvalósítása felé viszi. A kontrollernek nem elegendő csupán a cég adminisztrációjából adatokat szereznie, ennél sokkal szélesebb körből kell informálódnia. S hogyan lesznek az információból a vezetőség számára jól előkészített javaslatok? Csakis kockázattervezést követően.

Igen, a kontroller nem csak a tényadatokkal dolgozik, kalkulálnia kell az esetleges kockázatokkal is, ehhez pedig nem varázsgömböt használ. A vállalat életének jövőbeli forgatókönyvét úgy tudja pozitív kicsengésű történetté írni, ha hosszú távú kockázattervezést is végez.

Amikor egy cég életében kockázatról beszélünk, akkor külső és belső tényezőket is figyelembe kell vegyünk. Ezek ábrázolásához kockázati térkép is készül, melyen a kockázati esemény mellett rögzítésre kerül az is, hogy ezek bekövetkezésének mekkora a valószínűsége, mekkora kárt okozna a megvalósulása, valamint forgatókönyvet kell készíteni ezek minél alacsonyabb költségvonzatú kivédésére.

A kockázatkezelés eszközei

A kontrollerek számára számos elemzéshez szükséges eszköz áll rendelkezésre. A vállalat céljainak ismeretében tudniuk kell, hogy mit akarnak vizsgálni, ehhez milyen adatokra van szükségük. Ezek után tudják az elemzéshez legmegfelelőbb eszközt kiválasztani.

Alapvetően meg kell különböztetni az adatgyűjtési és az adatkeresési módszereket.

Előbbiek elsősorban olyan kockázatok esetén hasznosak, melyeket már korábban azonosítottak. Ebben az esetben nyers adatok kerülnek összegyűjtésre és ellenőrző listák készülnek. Ám legyenek ezek bármilyen precízek, a listák igazán nem alkalmasak előrejelzésre. A SWOT elemzés már sokkal jobb eredményeket hozhat ezen a téren. Rendszeresen szervezett ötletbörzéken külső és belső tényezők szempontjából is értékelésre kerülő erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek felsorolás nagyon hatékony módszer. A minél nagyobb eredményesség érdekében célszerű ezeket a brainstormingokat a vállalat különböző (lehetőleg minél több) területeiről érkező kollégával szervezni.

Az adatkereső módszerek két részre oszthatjuk: elemző módszerekre és kreatív technikákra. Az elemző módszerekkel például olyan új, akár eddig ismeretlen és ritka kockázatforrásokat azonosítanak, melyek szinte elképzelhetetlenek, ugyanakkor nagyon súlyos következményekkel járnának. Más elemző módszerrel hibaforrásokat igyekeznek azonosítani, hogy így csökkentsék a kockázatot, megint más eszközt pedig arra használnak, hogy megtudják, vajon egy folyamat eltér-e a tervezett pályától. A kreatív technikák eredeti megoldásokat adnak, mint például két, egymással nem összefüggő dolog elemzése.

Forgatókönyvelemzés

A kockázati forgatókönyv elemzése teszi lehetővé a lehetséges kockázatok azonosítását és hatásaik felmérését. Ezek kiértékelésére már digitális alkalmazások is segítik a kontrollerek munkáját.

A különböző jövőbeli modellek grafikus ábrázolásával láthatóvá és megbecsülhetővé válik a szakértő kontrolleri szemek számára mindazon kockázati tényezők halmaza, melyekre ellenintézkedéseket tudnak kidolgozni és javasolni a vezetőség számára.

A gyakorlatban mindez úgy zajlik, hogy a vállalati belső helyzet felmérése és dokumentálása után a kontrollerek hozzáadják az egyéb, belső és külső befolyásoló tényezőket. Felmérik a szokásokat és mindezt súlyozzák az idő előrehaladtával is. Az így elkészült forgatókönyvek eredményeit értékelik a várható következményeik szerint és ezekből vonják le a megfelelő következtetéseket. Ezek alapján készítik el javaslataikat, intézkedési terveiket, melyeket a cégvezető számára rendelkezésre bocsátanak, mint a sikert hozó lépések receptjét.

A forgatókönyvelemzés különösen válság idején nagyon hasznos és könnyen alkalmazható. Segítségével kellő pontossággal becsülhető a potenciális pénzügyi kár és az okok és ellenintézkedések ismeretében gyorsabban tud a vállalat reagálni a változásokra.

A kontrolleri munka rendkívül összetett, hatékonysága pedig vitán felül álló érték a cégek számára. Ha az Ön vállalkozásának is segíthetünk válságkezelésben, értékteremtésben vagy akár kockázatelemzésben, forduljon kollégáinkhoz bizalommal!

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.