Mitől tudatos egy cégvezető? – A cégvezető, mint a vállalat tisztánlátó „sarkcsillaga”

Bizonyára te is tudod, hogy a sarkcsillag (volt) a legjelentősebb csillag az égbolton. Mégpedig azért, mert az éjjeli utazások során ő mutatott irányt az utazóknak. Éppen úgy, ahogy neked is irányt kell mutatni a cégen belül, hogy az hatékonyan működjön és fejlődjön.

Na de miről ismerhető fel a tudatos cégvezető, a vállalat tisztánlátó „sarkcsillaga”?

1. Jól körvonalazott víziója van

Cégvezetőként tisztán kell látnod, hogy honnan hova szeretnél eljutni. Meg kell tudnod fogalmazni önmagad számára, hogy egész pontosan mi a vállalkozásod víziója és milyen célokkal rendelkezik, például a legjobb magyar mezőgazdasági gépgyártó akarsz lenni.

2. Tudja, hogyan lehet megvalósítani a cég vízióját

Nem elég az, hogy tudod, mit szeretnél elérni a vállalkozásod révén, hanem azt is, mit kell tenned a célkitűzéseid megvalósításáért.

Tehát mindenképpen tudnod, kell mire van szükséged, hogy eljusson a céged A-ból B-be, például mérnökökre, gépekre, munkásokra, tőkére stb.

3. Jó stratéga vagy, esetleg van melletted valaki, akire hallgatsz is

Van víziód, és azt is tudod, mire van szükséged a megvalósításához. Csakhogy ez még mindig nem elég. Neked, mint tudatos cégvezetőnek, ismerned kell, hogyan illeszd össze a lehető legjobban a víziód megvalósításához szükséges eszközöket. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy rendelkezz egy jó üzleti stratégiával!

Ezt elkészítheted magad is, de kérhetsz szakértői segítséget is. Néha jobb az ilyet hivatásos stratégákra bízni, akik tisztában vannak azzal, hogyan kell az úgynevezett SMART-szabályok szerint stratégiát tervezni.

4. Tisztában van a cég pénzügyi helyzetével és lehetőségeivel

Az üzleti stratégiát nagyban meghatározza a vállalkozásod pénzügyi helyzete és lehetőségei. Ezért feltétlenül szükséges, hogy átlásd a céged pénzügyeit! Amennyiben nincs ezirányú végzettséged, úgy célszerű a könyvelő mellett más szakértői segítséget is kérned. Egy tapasztalt pénzügyi kontroller segíthet optimalizálni a költség-struktúrádat, amivel jelentős összeget tudsz megtakarítani, amit aztán a céljaid elérésére visszaforgathatsz a cégedbe.

5. Tudja, hogyan időzítse a beruházásait

A vállalati beruházások igencsak meg tudják bolygatni a cégek normál pénzáramlását. Korántsem mindegy, hogy mikor és milyen formában történik a beruházás: önerőből történik vagy beruházási hitellel?

Lehet, hogy arra a műszaki gépre valóban szükséged van, azonban nem biztos, hogy már a kezdetektől fogva. Lehet, hogy csak a stratégiád 5.-6. lépésénél kell megvenned. Ha ennél korábban ruházol be, az esetleg fölösleges pénzügyi terhet rak a válladra, aminek akár visszafordíthatatlan következményei is lehetnek.

Tudatos cégvezetőként rendkívül fontos, hogy tisztában légy a gyengeségeiddel, és ezek ellensúlyozása érdekében szakemberekkel vedd körbe magad! Olyanokkal, akik valóban képesek támogatni téged a céljaid elérésében.

Ha te is szeretnéd a következő szintre emelni a cégedet, akkor kérd 35.000 Ft értékű ajándék 🎁 konzultációdat, és máris segítünk.