Hogyan lesz az adatból pénz?

Adott egy 2,5 milliárdos cég vezetője, akinek vállalkozásában több száz termék gyártása és értékesítése folyik nap mint nap. Nem mennek rosszul a dolgok, de sejti, hogy mehetnének jobban is. Szeretné tudni, melyik terméken mennyit keres, hol tudna megtakarítani, hogyan tudna még nagyobb profitra szert tenni. Keresni kezdi azt a szoftveres megoldást, amivel a legtöbb adatot képes kinyerni a vállalkozásból, hiszen tudja, hogy adatok nélkül nem tud majd hatékony döntéseket hozni. Egyesek Excel specialistát ajánlanak számára, mások szerint egy jól megválasztott ERP lesz a nyerő, de ígéretesnek tűnnek a BI (Business Intelligence) szoftverek is… Melyik lesz a tökéletes választás? És vajon ezek bármelyike önmagában is elegendő lehet a céljai megvalósításához?

Adatok minden mennyiségben

A fenti megoldások mindegyike alkalmas arra, hogy a vállalkozás adatait befogadja és szükség esetén rendelkezésre is bocsássa. Lássuk, melyik milyen mértékben alkalmas erre és mennyire segítheti cégvezetőnk törekvéseit:

Excel: Az Office szoftver programjával remek táblázatokat lehet készíteni, függvények és grafikonok segítségével pedig a bevitt adatokból összefüggések keresésére is lehetőség van. Jó, ha van egy hozzáértő kolléga, aki ezeket a szűréseket egzakt módon el tudja végezni, de csak abból tud dolgozni, ami ide rögzítésre kerül (megannyi mozzanat van egy cég életében, melyeket egyéb módon dokumentálnak). Mivel a különböző típusú feladatok adatai más-más táblázatban kerülnek vezetésre, az adatok összevonása és az elemzések készítése meglehetősen nehézkes.

ERP: A vállalatirányítási rendszerek óriási előnye, hogy bár minden munkatárs a saját feladatkörének megfelelő modult, „ablakokat” használja és az összes, általa kezelt adatot abban rögzíti, mégis egy „kalapba” kerül minden. A szoftver nagyszerűsége, hogy a cégvezető bármikor benyúlhat ebbe a kalapba és bármennyi adatot képes lekérni. A kérdés már csak az: vajon azt honnan fogja tudni, hogy a tömérdek adatból neki melyekre van szüksége egy hatékony döntés meghozatalához? Vagy kérdezhetjük úgy is, hogy a kapott adatokat vajon tudja-e megfelelően értelmezni? (Gondoltad volna, hogy a kkv-k nagy része az általuk használt ERP rendszernek csupán a 60%-át használják ki, mert nincs olyan szakember a vállalkozásban, aki az elemzésre alkalmas funkciókat is hasznosan tudná kezelni?)

Power BI: Remek Microsoft szoftver, mellyel pl. az Excellel dolgozó vállalkozások élete nagyban megkönnyíthető. A program segítségével a cég adatai pillanatok alatt változnak színes-szagos grafikonokká, melyek remek, döntéshozatalhoz is alkalmas információkat tartalmaznak. De vajon minden cégvezető képes csupán színes diagramokat látva megmondani, hogy mondjuk hogyan állítson meg egy csökkenő profitabilitást?

Adatból információ

Elmondható, hogy a felsoroltak mindegyike kiváló megoldás lehet a vállalkozások adatainak kezelésére, ám önmagukban nem lesznek elegendőek. A cégvezetőnek igazából nem adatokra, hanem információkra van szüksége. Az információkat tudni kell értelmezni, majd következtetéseket kell levonni, külső tényezőket vizsgálni, bizonyos esetekben pedig esélyeket is latolgatni, mielőtt döntést hozna. Az adatok létfontosságúak, de önmagukban kevesek, ha nincs, aki megfelelően szűrné, súlyozná és a döntéshozó számára értékes információvá nem alakítaná át azokat.

Itt jön a képbe a kontrolling. Egy kontroller az Excellel dolgozó vállalkozás vezetőjének épp úgy értékes segítője lesz, akárcsak a vállalatirányítási rendszert használónak. A különbség annyi lesz, hogy míg az előbbi esetben jóval több forrásból kell összeszednie az adatokat, addig az ERP esetében lényegesen rövidebb idő is elegendő lesz. Ehhez persze kritikus, hogy az ERP-t megfelelően vezessék be – igen, lehet rosszul is! -, ezért is fontos már a bevezetéshez a kontroller jelenléte. Ő képes átlátni és összefüggéseiben kezelni a kapott számokat, majd olyan érthető és használható információkkal látja el a cégvezetőt, melyek alapján a vállalkozás számára előnyös döntést tud hozni.  

Ha Te is szeretnéd, ha céged adatai nem csak számokat, hanem értékes információkat és a jövedelmezőbb működés lehetőségét jelentenének számodra, akkor fordulj hozzánk bizalommal.

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.