Hogyan csöppentünk kontrollerként egy családi matracgyártó vállalkozás mindennapjaiba?

Az 55 főt foglalkoztató Bio-Textima Hálószoba Manufaktúra 26 éves fennállása alatt mindig nagy hangsúlyt fektetett a technológiák és a folyamatok fejlesztésére. A vállalkozás alapítója, idősebb Vörös Gyula innovatív megoldásaival rengeteg díjat nyert, tudását, tapasztalatát és a matracgyártás szeretetét pedig fiainak is átadta.

A folyton megújulni vágyó vállalkozás második generációs vezetője kereste meg cégvezetőnket, Dobai Tamást, mert úgy érezte, a felhalmozódott gazdasági jellegű – ám a könyvelő által megválaszolni nem tudott – kérdéseikre egy kontroller tudna válaszolni. Együttműködésünk csaknem egy éve zajlik.

A kontrollerrel való együttműködés legfőbb apropóját az eredmény nem várt csökkenése és a nem sokkal azelőtt bevezetésre került ERP rendszer adta. Az új vállalatirányítási rendszer ontotta magából az adatokat, a tulajdonosok látták, hogy a szoftver által elvileg remek elemzések készítésére is képesek lettek, ám nem tudták ezt valódi haszonnal a vállalkozás javára fordítani. A szakértő kontrollertől azt várták, hogy ezeket az értékesnek tűnő adatokat olyan információkká alakítsa át, mellyel a vállalkozás folyamatai átláthatóvá, érthetővé válnak. Emellett az is elvárás volt, hogy a szakember segítse megfejteni a cég csökkenő eredményeinek okát, állítsa meg ezt a tendenciát, illetve végső célként fordítsa is meg azt.

A közös munka az elején nem volt könnyű, mert a cégvezetésben lévő három vezető háromféleképpen gondolkodott, ezt némiképp az épp zajló generációváltásból adódó nehézségek is tetézték. A cél viszont közös volt, szerették volna átlátni a vállalkozást.  A kezdeti nehézségek mára a múlté lettek, az ügyvezető, ifj. Vörös Gyula és szakértő kontrollerünk, Tamás igazán hatékonyan működnek együtt.

A kézzel fogható eredmények pedig egészen hamar megmutatkoztak. A közös tervezés a munkaerő hatékonyságának és kihasználtságának elemzésével kezdődött, s mióta mérik az egyes teljesítményeket, érezhetően jobban működik minden ezen a területen. Az ügyvezető elmondta, hogy részéről kétségtelenül sok befektetett munkát igényel a kontrollerrel való együttműködés, ám azt is látta, hogy miután egyfajta rutinná tudott válni az adatok lekérése és a mérés, a korábbi energiaráfordításnak már csak a töredékére van szükség.

A kontrolling bevezetésével egyfajta új vezetői hozzáállás is szükségessé vált, mely a kollégák számonkérésével, a folyamatok mérésével együtt érkezett. Tették mindezt úgy, hogy a valódi értéknek számító családias környezetet meg tudták tartani.

Hogyan látja az ügyvezető a kontrollerrel való közös munkát? Mely fronton érzi a legtöbb előnyét a kontrolleri együttműködésnek a vállalkozáson belül?

Eddigi tapasztalatai mellett ezekre a kérdésekre is választ ad a Bio-Textima Kft. ügyvezetője, ifj. Vörös Gyula, aki egy hamarosan bemutatásra kerülő videós interjúban beszélgetett a Control1 szakértő kontrollerével, Dobai Tamással.

Dolgozzunk együtt az Ön vállalkozása sikerén is! Forduljon hozzánk bizalommal!

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.