fbpx

Hirtelen gyarapodó vállalkozás – hogyan lássuk át?

Az elmúlt években dübörögnek az építkezések, a támogatásoknak köszönhetően gombamód nőnek ki a földből a családi- és társasházak. Ezzel párhuzamban nagyon sok építőipari vállalkozó találta szemben magát azzal a helyzettel, hogy a korábban még egy-két fős cég működtetésével járó feladatok helyett pár éven belül már egy milliárdos forgalmú vállalkozás ügyeit kell kézben tartania, és egyre gyakrabban csapnak össze a feje fölött a hullámok.

A növekedés kihívásai

Az okok tényleg prózaiak: ezen vállalkozók többsége nem pénzügyi szakember, hanem a szakmájához kiválóan értő, kétkezi munkás: kőműves, ács, festő, aki néhány éve még falat vakolt vagy épp tetőt épített, a hónap végén pedig egy fél napra beült a könyvelőhöz a számláival. Ma már a napjának nagy részét telefonálással, árajánlatok, szerződések írásával tölti, és persze több alkalmazottal vagy akár alvállalkozók bevonásával dolgozik, hogy teljesíteni tudja a megbízásokat. Szakmunkásból cégvezetővé kellett válnia, emellett pedig olyan mértékben nőtt a vállalkozása, hogy már nem képes átlátni azt. Ezek a vállalkozásvezetők gyakran az időhiány mellett arra is panaszkodnak, hogy hiába lett nagyságrendileg több a munka és ezzel együtt a bevétel is, a nyereség mégsem nő ugyanilyen mértékben. Keresik az okokat, de nem találják, így nem is mernek változtatni a folyamatokon.

Nagyobb cégnek, nagyobb hatékonyság!

A probléma felismerése jó kiindulási alap, a segítségnyújtásra képes szakember megtalálása pedig már fél siker.

Mint oly sok, a vállalkozást érintő kérdés esetén, ez esetben is a kontroller az, aki valódi válaszokat tud adni. Ő lesz az, aki első lépésként feltérképezi és kielemzi a cég jelenlegi helyzetét. Ebből mindkét fél részletes képet kap a kiinduló állapotról, ennek segítségével pedig könnyebben meg lehet határozni, mik azok a lépések, melyek a vállalkozó céljainak eléréséhez szükségesek. A kontroller segít megmondani, mely folyamatokat kell megváltoztatni ahhoz, hogy a befolyó bevételekből a cégnek a lehető legnagyobb nyeresége legyen. Sok esetben új árképzéssel, beszállítók versenyeztetésével, a munkatársak optimálisabb feladatkiosztásával, vagy akár egy ERP rendszer bevezetésével jelentős eredmények érhetőek el. Mindezekhez egy kontroller remek útmutatást tud nyújtani, sőt igazából ő az, aki átlátja, mire is van szükséged.

Fontos látni, hogy egy cég növekedése (különösen a gyors növekedés!) hamar átláthatatlanná teheti a működést, ami bizonytalanságot és a kontroll elvesztését okozhatja egy cégvezető számára. Ezért fontos, hogy legyen mellette egy olyan kontroller, aki mindvégig szemmel tartja a folyamatokat és idejében szól, ha az események rossz irányt vennének. Ahogy az épületekre, úgy a vállalkozásokra is igaz: sokkal könnyebb (és olcsóbb!) egy állapotot fenntartani és fejleszteni, mint egy összedőlt vár romjait eltakarítani és újjáépíteni.

Ha Te is úgy érzed, nem csak építésvezetőre, de kontrollerre is szüksége lehet vállalkozásodnak, konzultációs időpontot a Control1 szakértőjétől!

Kapcsolat

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.