Fenntarthatóság a vállalkozásban, kontroller segítségével

A környezetvédelem nem csupán a szelektív hulladékgyűjtésről szól. Ha egy cég vezetése számára fontos, hogy a vállalkozás tevékenysége minél kisebb negatív hatást gyakoroljon a környezetre, akkor tudatos lépéseket kell tennie, melyek a cég minden folyamatára kihatással lesznek. S hogyan lehet ezeket a változtatásokat okosan bevezeti? Többek közt kontroller segítségével.

A fenntarthatóság növelésére vonatkozó törekvések egyértelműen közép- és hosszú távú gondolkodást igényelnek, a megvalósítás nem megy egyik pillanatról a másikra. Az új pénzügyi célokat a környezettudatosság figyelembevételével kell meghatározni, így akár nagyobb reformokra is szükség lehet attól függően, hogy jelenleg milyen hatással van a vállalkozás működése a környezetre és a társadalomra.

Többféle módon is csoportosíthatóak azok a kontrolling módszerek, melyek új szempontok szerint értékelik a cég mutatószámait, nagy hangsúlyt fektetve a fenntarthatósági törekvésekre. Az eszközök megválasztása függ attól, hogy mely területen és milyen jellegű (operatív vagy stratégia) lépés megvalósításához kell alkalmazni, de az is nagyon fontos, hogy az adott cég milyen szinten van a környezettudatos működés felé vezető úton.

A csupán törvények és szabályozások betartásához ragaszkodó vállalkozásoknak meglehetősen sok dolguk van. Ilyen esetekben a kontroller akár portfolió váltást/módosítást, beszállítói kör átalakítását is javasolhatja, mely által a vállalat működése és erőforrásainak felhasználása is optimálisabbá válhat. Ezzel üzleti partnerei számára is példát mutathat és hasonló megoldásokra ösztönözheti őket.

A fenntarthatóság magasabb szintjét képviselő cégeknél ezek már gyakorlatban működő dolgok. Az ilyen vállalatoknál a folyamatok, a termékválaszték és az árazás is tükrözi a törekvéseket, itt már a finomhangolás és a tökéletesítés a cél. Ebben az esetben a kontroller az üzleti tervek kidolgozásában, új termékek bevezetésében vagy például a munkatársak ösztönzőrendszerének átalakításában nyújthat segítséget.

Minden fejlettségi szint más-más eszközök alkalmazását kívánja meg, a végső cél viszont azonos: az előrehaladás támogatása. A cégeknek – akár önszántukból, akár kényszerűségből – fel kell készülniük arra, hogy lassan társadalmi elvárás is lesz feléjük az átlátható és környezettudatos működés, így aki eddig nem tette meg, annak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy elinduljon ezen az úton. Ehhez nem kell nagyvállalatnak lennie, a kkv szektor résztvevői ugyanúgy érintettjei a folyamatnak és jó hír, hogy számukra is van mód szakértő támogatás igénybevételére.

Kollégáink neked is örömmel segítenek abban, hogy a fenntarthatóság ne csak egy fogalom legyen vállalkozásod számára, hanem a működés módja. Lépj egy zöldebb útra, kérj konzultációs időpontot a Control1 szakértőjétől!

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.