Ki a controller, mit csinál, és miért van szükséged a szaktudására a vállalkozásodhoz?

A controller szakember mögött általában több éves tapasztalat rejtőzik a számvitel különböző szintjein, akinek a munkaköri feladatai széles spektrumúak lehetnek egy vállalat keretein belül.

Egy kisvállalat esetében a kontrollernek több pénzügyi döntéssel kapcsolatos tevékenységet el kell látnia a költségvetés-tervezéstől a befektetés- és kockázatelemzésig. Ezek a tevékenységi körök azonban a vállalatonként eltérhetnek egymástól.

Közép- és nagyvállalatok esetében feladatai speciálisabbakká válnak, itt ugyanis bizonyos pénzügyi döntéseket átruháznak a vállalaton belüli financiális vezetőkre – példaképpen a CFO-ra, vagyis a pénzügyi vezérigazgatóra.

Dobai Tamás - vezető controller, Control1

Minden vállalkozástípus igénybe veheti a controller munkáját

A vállalat méretétől függően változhat a controller feladatlistája, amely magában foglalhatja a pénzügyi kimutatásokat, a főkönyvi kivonatok elemzését és ellenőrzését, a költségszámítást, a Payroll-t, a költségvetések analízisét, valamint a különleges elemzéseket és egyéb cégspecifikus feladatok elvégzését.

A KKV-k esetében előfordulhat, hogy a controllert munkája elvégzéséven a számviteli ügyintéző segíti, és az eredményekkel, kimutatásokkal közvetlenül az elnökhöz vagy tulajdonoshoz fordul. Nagyvállalatoknál segítőként szegődhetnek mellé a könyvelők, a költségszámviteli menedzser, az adó- és/vagy hitelkezelő, a bérszámfejtési igazgató, a jelentés pedig ez esetben a pénzügyi vezérigazgatóhoz jut.

A controller segít folyamatosan képben lenni és tartani az irányt

A controller kezeli a könyvelési nyilvántartásokat és felelősséget vállal a pénzügyi jelentések elkészítéséért, ugyanakkor hatáskörébe tartozik a számviteli nyilvántartások vezetése is.

Néhány, századunkat érintő, pénzügyi botrány figyelmeztette a vállalkozókat arra, hogy a vállalat méretétől függetlenül rendkívül fontos a könyvelési nyilvántartásokra való helyes és szakszerű odafigyelés.

Küldetésem

🏆 Küldetésem a több mint 20 éves pénzügyi tapasztalatom átadása ügyfeleimnek.