Válságkezelési tippek 2023-ra, avagy a grafikongyártás még nem kontrolling

Nem kell komoly elemzéseket végeznünk ahhoz, hogy tudjuk: nehéz időszak elé nézünk a következő év(ek)ben. Több ízben is bebizonyosodott már, hogy a válság egyik velejárója, hogy a felkészületlen és instabil vállalkozások kíméletlenül kihullanak a piacról. Miként készíthetjük fel cégünket az előttünk álló nehézségekre? E témával foglalkozik aktuális blogcikkünk.

Bajtársak a fedélzeten

A sikeres cégvezetés még békeidőben sem sétagalopp, krízis idején viszont különösen nagy kihívást jelent. Nyilvánvalóan nem attól jó vezető valaki, hogy mindenhez ért, hanem attól, hogy a legjobb embereket gyűjti maga mellé, akik értő módon tolják vele a vállalkozás szekerét. Válság idején az ilyen munkatársak jelenléte még nagyobb jelentőséggel bír, mert a velük való kooperáció tarthatja csak a víz felszíne felett a cég fejét.

Költségcsökkentés okosan

Logikus lépésnek tűnhet ilyen helyzetben a költségek tartós és drasztikus visszavágása, ám korántsem ez az ésszerű megoldás. Válság idején a kiadások csökkentése valóban szükségszerű, de érdemes óvakodni a rövid távon eredményt hozó, veszteségminimalizáló lépésektől, és sokkal célszerűbb ez esetben is a hosszútávú sikert szem előtt tartani. A költségcsökkentés lehet ugyan nagy mértékű, ám fontos folyamatosan vizsgálnunk, elemeznünk a válság cégre gyakorolt hatásait és beazonosítani azokat, melyek valóban befolyással vannak a vállalkozás költségszintjére, valamint a jövedelmezőségre. Ha ezeket sikerül jól átlátni, ki fog derülni, hol van szükség tartósan alacsony költségek alkalmazására és melyek azok a kiadások, melyeknek megvágása hosszú távon sokkal inkább vezetnek rosszabb eredményre (pl. marketing költségek csökkentése, tömeges elbocsájtás).

Színes diagramok ≠ válságkezelés

Vitán felül áll, hogy elemzések és pontos számok nélkül – főként válság idején – szinte lehetetlen hatékonyan igazgatni egy céget. Ám nagyon nem mindegy, hogy ezek a számok honnan erednek és vezetőként megfelelően tudjuk-e értelmezni őket.

A piacon fellelhető vállalatirányítási rendszerek és vezetői adatvizualizációs szoftverek (BI jellegű megoldások) csupán néhány kattintással csodás, színes diagramokat képesek a felhasználók rendelkezésére bocsájtani. Ezek a grafikonok valóban nagy segítséget jelenthetnek, de csak annak, aki megfelelően képes értelmezni őket. A kimutatások ugyanis önmagukban csupán adathalmazból leképezett tendenciák, melyek további elemzésre, összefüggések kimutatására szorulnak annak érdekében, hogy azokból a döntéshozó számára értelmezhető információ váljon. Túlzás nélkül elmondható, hogy a cég számára életmentő lehet egy olyan kontrolling szakember, aki nem „grafikongyárosként” működik, hanem valós segítséget tud nyújtani a munkaerővel, alapanyagokkal és akár az energiafelhasználással való sakkozásban a válság idején.

Ha te is szeretnél magabiztosan szembenézni az előttünk álló évvel és csillogó grafikonok helyett valódi döntéstámogatásra van szükséged, akkor fordulj bizalommal a Control1 több évtizedes termelési és pénzügyi tapasztalattal rendelkező kontroller csapatához!

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.