Ne aggódj, ha eleinte nem tökéletes a vállalkozásod!

Ahhoz, hogy megfelelően tudd finanszírozni egy induló vállalkozás kiadásait, látnod kell, hogy a kezdeti időszak milyen nehézségekkel jár.

Egy vállalkozás indulásánál hihetetlenül sok olyan tényező jön a képbe, amire nem számítasz. Ezek a váratlan dolgok általában plusz kiadás formájában jelentkeznek, ezért jó, ha van tartalékod, amihez ilyenkor nyúlhatsz.

Hogy számszerűsítsük, ha az éves költségedet egymillió forintra saccolod, nagyon könnyen lehet, hogy végül akár 2-3 millió forint is lesz a valós kiadás. Induláskor egy ilyen arány nem szokatlan, tekintettel az előre nem várható “meglepetésekre” és arra, hogy Te magad sem ismered az utat, amelyre lépsz.

Nem akarunk illúziórombolók lenni, de eleinte szinte biztos, hogy nem lesz nyereséges az üzleted, és egy csomó projekted nem úgy sikerül, ahogy a tervezőasztalnál felvázoltad. Ami a jó hírünk viszont, hogy ez teljesen normális!

Nem fogsz tudni felkészülni mindenre, de ne ess kétségbe, ha nem klappol minden, és vannak szépségfoltjai a vállalkozásodnak. Hónapról hónapra egyre jobb lesz! 

Ez egy lassú folyamat, amiben ha nem veszted el a fejedet és az irányítást sem, egy jó pénzügyi stratégiával elkerülhetetlen a növekedés.