Mit tégy a járvány után?

Egyszer minden rossznak vége szakad - ennek is vége lesz.

1. A vállalkozásod irányítása

Ha eddig nem láttad át a vállalkozásod – mondok néhány tipikus példát:

  • 1, maximum csak sejtetted, hogy igazából mitől működik a céged,
  • 2, sejtelmed sincs, hogy 2 hónap múlva mennyi kifizetés lesz esedékes, vagy
  • 3, ha nem tudod mekkora a havi fix költségeid szintje – nos akkor a legfőbb ideje, beinditsd a controllingodat.

Nem kell havi sokszázezer Forintért munkaerőt alkalmaznod, kezdheted kicsiben is a lényeggel. A control1.hu oldalon több kész csomagot is találsz, de mindez abszolút személyre is szabható. Kezdhetsz azzal, ami a Te céged számára lényeges, hiszen az minden cégnél más és más.

2. Válság utáni piaci trendek

Már eddig is rengetegen dolgoznak a járvány alatt otthon, és ez várhatóan egy új trend is lesz. Fodrászként nem biztos, hogy sokat tudsz ezzel kezdeni, de más ágazatokban (pl oktatás) komoly kifutása is lehet. Érdemes ezt végiggondolnod és konzultálnod profi marektingessel, ezt a március 20-i Facebook LIVE videóban is megemlítettem. Alapvető fontosságú, hogy ismerd a piacod!

3. Forrás/finanszírozás

FIGYELEM, ez NEM politikai hirdetés!! A kormány már eddig is könnyítő intézkedéseket jelentett be, ez várhatóan folytatódni fog, és esetleg kibővül. Érdemes pályázatban gondolkodnod az újrainduláshoz, esetleg a bővüléshez. Ha rendelkezel egy jól alátámasztott üzleti tervvel, jó eséllyel nyerhetsz el (remélhetőleg) akár vissza nem téritendő forrást is. Érdemes nyitva tartanod a füled és a szemed, mert ez akár nagyon gyorsan is beindulhat.  

4. Munkaerő-termelékenység

Az utóbbi években már nagyon nehéz volt munkatársakat szerezned, ez most várhatóan erősen megváltozik. Használd ki az alkalmat a minőségi cserére! DE ha már minőségi munkaerőt veszel fel, nagyon figyelj arra, hogy meg is tudd tartani. Tudok olyan sokmilliárdos forgalmú középvállalatról, amelynél a tulaj a folyamatos ordítozással azt érte el, hogy a minőségi szakemberek kivétel nélkül elmentek az évek alatt. Az ott ragadt alkalmatlan emberek pedig már eddig is számszerűsíthetően óriási károkat okoztak. Elképzelheted mi lesz majd most, amikor szakképzetlen vezetőknek kell döntések sorát meghozniuk egy igen nehéz helyzetben. Hát… nem lennék a tulaj helyében.

5. Gazdálkodás

Van egy angol mondás: „hope for the best but expect the worst” – azaz „reméld a legjobbat, de számíts a legrosszabbra”. Tehát, ha eddig nem tetted – mostantól mindig építs tartalékot. Akármennyire jól mennek a dolgok, az nem tart örökké. A vírusos járvány sem – de a jó idők sem, amikor dől a pénz. Gondolkodj előre, ne éld fel mindened csak azért, mert éppen jól megy a szekér.

Szeretnél ennél is pontosabb segítséget kapni, kifejezetten a cégedre szabva? Kérd 35.000 Ft értékű ajándékomat és segítek eligazodni ebben a nagyon nehéz helyzetben!