Miért fontos, hogy ELŐRE lásd vállalkozásod financiális helyzetét?

Az üzleti terv olyan, mint egy térkép: mutatja az utat és útközbeni szakadékot is.

Látod, hogy merre menj, és ha baj van, merre kerülj. Olyan helyzet, mint a COVID-19 vírus okozta válság, nem volt még a világon. Sok vállalat került bajba csak azért, mert nem tervezett előre, így viszonyítási alapja sincs, amihez képest most esetleg változtatni kell. Ráadásul ma másról sem szólnak a napi hírek, mint a vírus második hullámáról, sőt arról is, hogy a vírus évekig velünk maradhat. Ebben a helyzetben csak azt tudjuk javasolni, hogy nagyon gyorsan kezdd el tervezni a vállalkozásod pénzügyi jövőjét, mert ellenkező esetben igen kellemetlen – sőt kemény – meglepetésekben lehet részed.

Sok vállalkozó nem tudja, hogy mitől megy a szekere, nem foglalkozik azzal, mitől nyereséges a cége, csak halad tovább egyenesen ugyanabba az irányba, mert megelégszik azzal, hogy a bankszámláján pénz van. Pedig egy vállalkozás attól még lehet veszteséges, hogy a banki egyenlege pozitív. Kifizetetlen számlák, be nem érkezett bevételek, értékcsökkenés és még sorolhatnánk – ha a kiadás meghaladja a bevételt és a könyvelés azt mutatja, hogy a vállalat veszteséges, akkor csak idő kérdése, hogy ez a pénzforgalom szintjén is megjelenjen.

Egy vis major helyzet könnyebben bedönt

A gazdasági recesszió az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribb, lassan szinte már az életünk részévé válik. A koronavírus sok kis- és középvállalatnál szinte azonnali költségvágást tett szükségessé. Számos cég szinte reflexből a magas PR- és marketing büdzséből, vagy ha muszáj volt, akkor a létszám költségén kezdett el spórolni, hogy a hirtelen fellépő bizonytalanságot még eredményesen, vagy kevésbé veszteségesen vészelje át. Mivel második hullám is várható, most az olyan beruházásoktól is óvakodni kell, amely rövid távon biztosan nem fog megtérülni, vagy legalábbis rizikós.

Elengedhetetlen bázis az előre tervezés

Ahhoz azonban, hogy a pénzügyi helyzetünket és a helyes döntési aspektusokat előre lássuk nagyon fontos, hogy legyenek olyan mérföldkövek, amelyekhez viszonyítani tudunk. Kell egy realisztikus, konzisztens üzleti terv, amely viszonyítási alapként, amolyan bázisként szolgál, amelyből meg tudjuk állapítani, hogy merre tart a cégünk és jól látjuk-e az irányt.

Könnyebben lehet döntéseket hozni akár kontroller bevonásával is, ha lehet látni, hogy honnan vágjunk költségeket, ha csökkent a bevétel és gyorsabban lehet reagálni, ha irányt kell váltani, mert egyes folyamatokkal, vagy akár az üzleti modellel probléma adódna.

Szeretnéd felvértezni magad előre a kellő tudással? Nézd meg a Tudástárunkat!