Megismernéd közelebbről vezető kontrollerünket?

Villáminterjú Dobai Tamással.

Profi üzletembereknek nyújtunk profi döntéstámogatást.” Ez a mottónk. Honnan indult ez a történet?

Egy gyárban akartam pénzügyi igazgató lenni. Ez nem csak szakma, hanem hitvallás is számomra. A pénzügyi világ sok részét bejártam. Voltam igazgató, interim manager, és független kontroller. “Fétisem” a számok világán keresztül kihozni a maximumot a cégből, és a mögötte álló gondolkodóból, döntéshozóból. Tapasztalatom szerint ezzel a komplex tudással válik egy jó vezető igazán páratlanná.

A kontrolling mennyire csak a számokról szól?

Azt is tudni kell rólam, hogy szeretem az emberi kapcsolatokat, kihozni a cégek mögötti emberből is a  maximumot. Vezetőknek nyújtok döntéstámogatást. Értenem is kell az emberek nyelvén. Azt látni kell, iszonyatosan nehéz egyedül meghozni olyan döntéseket, amin euró százezrek, az alkalmazottak és azok családjának sorsa, vagy akár a teljes tulajdonosi hálózat érdeke múlik. Ilyenkor emberként is helyt kell tudni állnom. Őszintének, tapintatosnak, és legfőképp: hatékonynak kell lennem.

Ha egy dolgot kiemelnél, mi a legfontosabb (a szakmai ismereten felül)?

Látni kell a “nagy képet”. Sokaknak istenadta tehetsége van a kombinatorikához, az olasz konyhaművészethez, vagy a metafizika rejtelmeihez. Engem az élet azzal áldott meg, hogy látom a nagy képet. Ez elengedhetetlen. Az is lehet, hogy nem én akartam kontroller lenni, hanem egyszerűen ebben vagyok a legjobb, itt tudok igazán hasznos része lenni a társadalomnak.

Mennyire népszerű a kontrolling?

“Nyugaton” ez teljesen természetes, hogy szakértő külső szemlélő véleményét kérik ki a teljes belső működés átnézésére.

Mindig elmondom: ez nem könyvelési kérdés. A könyvelő arra figyel, hogy “be legyen fizetve az ÁFA”. Fontos, amit csinál, de ez fogalomzavar a fejekben, hogy feladata lenne komplexebb útmutatások készítése. Kerestem annak a módját, hogy hazámban ezt milyen módon tudnám megteremteni, de a helyzet azt mutatja, ez a Control1-nal sikerült is.
Dobai Tamás
Vezető kontroller

Drága szolgáltatás a kontrolling?

Nem az a drága, ami sokba kerül, hanem ami nem éri meg. Annyiba kerül, mint egy átlagos könyvelő, ügyvéd, vagy marketinges. Van, ahol évi 3,5 hetet spórolok meg időben egy döntéshozónak, máshol több tízezer, vagy százezer euró veszteségtől mentek meg egy céget. Egy kontrolling elképesztően megtérülő befektetés, és nem egy hóbortos kiadás.

Mi az álmod a Control1-nal?

Az álmom (és egyben a tervem) az, hogy nem 1, hanem 8-9 lépéssel előrébb vigyem a magyar vállalkozásokat a pénzügy és a management világában. Használják azokat a módszereket, amiktől a nagyok is naggyá váltak. A kontrolling eszközei nem a multik privilégiuma, csak tudnod kell a létéről és hogy hol keresd !