Hogyan alkalmazkodj a járványhoz?

A mostani kialakult helyzetben nagyon fontos odafigyelnünk az egészségünkre, azonban nem árt egy kicsit megvizsgálni, pontosan mi történik a gazdasági folyamatokban. Nézzük, hogyan érdemes alkalmazkodnod a járványhoz gazdasági szempontból!

1. Pénz (cash)

Abszolút kiemelt első prioritás, hogy most nagyon figyelj a pénzre. A haszonkulcs, a profit válsághelyzetben másodlagos. Ha most nyílik lehetőséged egy magas haszonkulcsú, de sok és/vagy sokáig pénzt lekötő megbízásra, inkább engedd el, mert a nagy haszon helyett még annál is nagyobb bukás lehet a vége.

2. Home office

Ha nálad is van otthoni munkavégzés, feltétlenül tarts rendszeres kapcsolatot a munkatársaiddal, rendszeresen számoltasd be őket az elvégzett munkáról! Olyan országok tapasztalatai alapján mondom ezt, amelyek előttünk járnak a járvány terjedésében és kezelésében. Komoly a veszélye annak, hogy az otthoni munkavégzés nagyon ellaposodik olyankor, amikor nincs rendszeres ellenőrzés. A „home office” egy gyökeresen más életforma – amit én pl. hosszú évek óta ismerek és csinálom is – könnyűnek tűnik, de komoly önfegyelmet igényel, ami nem mindenkiben van meg.

3. Gondold át az eddigi üzleti életed

Ott vagy, ahova szerettél volna jutni? Ha nagyon nem, komolyan javaslom, hogy tarts egy nagyon őszinte önvizsgálatot. Ha nem vagy őszinte magaddal a saját hibáidat illetően, nem is fogod kijavítani őket, ami nagyon sok pénzedbe kerülhet. Ha pedig át sem látod a vállalkozásod, esélyed nincs kemény helyzetekben (mint akár most is) jól dönteni, vagyis a véletlen játékszere vagy. Kezdj el kontrollingban gondolkodni. A kezdeti lépésekhez nagyon sok ingyenes anyagot és ötletet találsz a Control1.hu oldalon is.

4. A munkaerőd

Leginkább az alkalmazott munkaerőd határozza meg hosszútávon a vállalkozásod jövőjét. Ezért – HA megteheted, most ne bocsásd el a JÓL TELJESÍTŐ munkatársaidat! Egyrészt rájuk óriási szükséged lesz később, mert ők viszik a hátukon a céged. Másrészt ha lojalitást mutatsz feléjük nehéz helyzetben, az az ő lojalitásukat is tovább erősiti. De figyelj arra, amivel a mondatot kezdtem: HA megteheted. És még valami: ennek előfeltétele, hogy 1000% biztosan tudd, ki az aki jól teljesít és ki az aki csak eljátssza azt…

5. A beszállítóid

Ha van olyan beszállítód, aki megbízható és hosszabb távon is fontos partnered lenne – HA lehetséges, tartsd életben azzal, hogy rendesen kifizeted és rendelsz is tőle. De csak annyit rendelj, amennyit a saját vevőid igényelnek, nehogy a nyakadon maradjon és fölöslegesen kösse le a pénzt. Ugyanakkor számits arra, hogy a szállitási idő várhatóan növekedni fog. Ez ugyan nem kellemes, de ilyen helyzetekben természetes.

6. Deviza árfolyamok

Ha importált termékekre (is) alapul a céged, devizától függően jól teszed, ha nekiállsz belföldi alternatív beszállitókat keresni. Ha pedig pl EUR-ban exportálsz, próbálj meg minél többet most eladni, mert magas az euró árfolyama. Míg ez év végéig várhatóan visszamegy a korábbi, kb 335 Ft/EUR körüli szintre (Raiffeisen-elemzés szerint). 

Szeretnél ennél is pontosabb segítséget kapni, kifejezetten a cégedre szabva? Kérd 35.000 Ft értékű ajándékomat és segítek eligazodni ebben a nagyon nehéz helyzetben!