Forintra pontosan tudod a profitod?!

“Naná” - vágnánk rá reflexből, hiszen ha gyorsan előkapjuk a múlt havi összesítőnket, látjuk, hogy X számú vevővel X mennyiségű bevételt termeltünk, így ki is jön a jólhangzó, öt-hat nullára végződő szám.

Kérdésünk azonban nem a jelenlegi, hanem a következő hónapban, a fél, vagy akár két év múlva esedékes jövedelemre vonatkozott. “Hát, őő, legalább kétszer annyi mint most!” Érezhető, hogy itt már kevésbé konkrét és magabiztos a válasz. Ha nem tudod előre, mennyi pénzt termelsz a jövőben, az üzleti terved stabil lábak helyett kérdőjelek görbületén áll.

Általános probléma, főként kezdő vállalkozók esetében, hogy megsaccolják a felmerülő költségeket, rendszerint jóval kevesebbre, mint a valós kiadások. Ebbe a könnyelműségbe belebukhat az egész bizniszed. 

Ha például nem látjuk részleteiben, hogy mitől csökken a profitunk – például egy nem jól működő termék miatt – , képesek vagyunk ráfogni külső körülményekre – felmondott a Józsi, év eleje, stb.

Ne ess abba a hibába, hogy két sikeres hónap után úgy érzed, mostantól olajozottan működik minden, és nem kell előre számolnod. Ha így lenne, végig sem írnám ezt a posztot, csak rohannék tőzsdézni, ahol a múlt évben sikeres vállakozásokba fektetném minden pénzemet.

A lelkesedés és az önbizalom elengedhetetlen egy sikeres céghez, de nélkülözhetetlen, hogy számszerűsítve, letisztultan lásd, merre halad az üzleted.