Elvesztél a számok tengerén? A kontrolling feladata megmutatni az utat!

Terveztél valamit és nem valósult meg. Mi az oka ennek? Ez néha a lehető legvalószínűtlenebb eredményekhez vezet majd, de a hatékonyság az egyetlen fontos cél.Mesélek egy sztorit a múltamból. Ipari cégek, elsősorban gyártó üzemek hatékonyságának növelésével foglalkoztam, mielőtt olyan KKV cégek tanácsadója lettem, mint valószínűleg a tiéd is.

Szóval adott egy gyártó egység. Gyártósorok, több száz munkás, és rengeteg előállított termék. Évek óta látszott a számokból, hogy a téli hónapokban csökken a termelés, pedig ennek nem volt különösebben pénzügyileg indokolható oka. A meglepő végeredmény az lett, amit a kontroller csapattal tártam fel, hogy a hiányzások növekednek meg ebben az időszakban. Az átlagos 3-4% körüli hiányzás 10% körüli értéket ért el. Karácsony, ünnepek? Dehogyis, influenza! Az emberek egymást fertőzték meg a gyárban, ami komoly termelési kieséshez vezetett. A kontrolling feltárta a problémát, kimutatta az ebből származó veszteség nagyságát, a cégvezetés pedig juttatásként influenza oltást adott a dolgozóknak. A termelés a téli hónapokban ismét kimagasló értékeket ért el ezután.

A cégvezetés és a kontrolling kapcsolata
Olyan, mintha a tengeren hajóznánk. Hajózunk valamerre. Nem tudjuk, hogy ez Észak, Dél, Kelet, vagy Nyugat, csak megyünk, amerre jónak érezzük. A cég adatai alapján meglepve tudjuk meg a kontrollertől, hogy 60° irányába haladunk, de a kontrolling megállapítja azt is, hogy 72° irányába kellene hajózni.

A megérzés jó volt, de precízebb adatok birtokában, mi is jobban tudjuk mit kell tennünk. Valószínűleg nem fogjuk tudni egyből megtalálni az utat 72° felé, de ha már 70° felé irányítottuk a hajót akkor sokat haladtunk előre.

Te sem tudod merre tartasz?
Ne várjunk tovább, foglald le az ingyenes, 35.000 Ft értékű szakértői konzultációd, és állítsd irányba a céged!