„Lássuk, miből élünk”, avagy mire jó neked a cash flow és az eredménykimutatás?

Ahogy fejlődik egy vállalkozás, úgy válik egyre fontosabbá a cég pénzügyi helyzetének és teljesítményének pontos nyomon követése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a vállalatvezető naprakész adatokkal rendelkezzen a cash flow és az eredménykimutatás tekintetében. De mik is ezek valójában, miként segítik a cégvezetőt a hatékony döntések meghozatalában és a hosszú távú siker elérésében? Az alábbiakban e kétfajta pénzügyi fogalmat, illetve ezek hasznosságát vesszük górcső alá.

Mi micsoda?

A cash flow kimutatás egy olyan pénzügyi jelentés, amely egy adott időszak pénzáramlását mutatja be. Ebből tudható meg, mennyi pénz folyik be és mennyi áramlik ki, mennyi pénz áll rendelkezésre az azonnali kötelezettségek teljesítésére és honnan származik a bevétel. A cash flow a vállalkozás likviditását, pénzügyi stabilitását és működőképességét mutatja meg, illetve segít nyomon követni és tervezni a pénzügyi erőforrásokat és azonosítani a pénzáramlás lehetséges problémáit.

Ha a cégvezető a vállalkozással kapcsolatos költségekre és annak eredményességére kíváncsi, akkor eredménykimutatásra van szüksége. Ennek segítségével követheti nyomon teljesítményét, a tényleges nyereség/veszteség mértékét, azonosíthatja az erőforrások hatékony vagy eredménytelen felhasználását, és felmérheti a cég jövedelmezőségét.

Melyik a fontosabb?

Nos, a cash flow tény, míg az eredmény egy a jövőre tett ígéret. Az eredményt lehet könyveléssel felfelé vagy lefelé mozgatni, de a cash flow-t nem. Ez azért van így, mert a pénz annyi, amennyi a bankban és pénztárban van. Hiába könyvel a könyvelő akármit – persze a szabályokat betartva –, az nem fog változni.

De akkor miért fontos az eredmény? Azért, mert a cash flowban a pénz különböző időszakokban folyik be és ki, így pl. a bevétel nem akkor folyik be, amikor a vállalkozás teljesít, és a bérkifizetés sem akkor történik, amikor a munkatársak megdolgoznak érte, hanem később. Ezért a cash flow követése – főleg vevőre, termékre, projektre stb. – minden, csak nem egyszerű. Ez olyannyira így van, hogy feltűnően sok megkeresést kapunk a cash flow pontos és szakszerű összeállítására, mert az eddig megbízott munkatársaknak hosszú idő után sem sikerül.

A tájékozott, alapos és megfontolt döntések meghozatalához mind a cash flow, mind az eredménykimutatás adatai elengedhetetlenek. A két jelentés együttes ismerete adhat csak átfogó képet a cég pénzügyi helyzetéről és teljesítményéről, ezekből azonosíthatóak be a vállalkozás erős és gyenge pontjai, és az ezekből érkező információk segíthetnek a tudatos tervezésben, valamint a változó körülményekhez való alkalmazkodásban. E két pénzügyi kimutatás elemzésével növelhető a vállalat pénzügyi stabilitása, optimalizálható a likviditása, azaz nélkülözhetetlen elemei a hosszú távú siker elérésének.

A kontroller szerepe

 Az egyik legjobb döntés a cégvezető részéről, ha a cash flow és eredménykimutatás készítésében, valamint annak értelmezésében tapasztalt kontroller segítségét kéri. Ő a téma szakértőjeként képes elemezni a pénzügyi adatokat, felismeri a trendeket és a kritikus pontokat, illetve javaslatokat is tesz a pénzügyi folyamatok optimalizálására és a hatékonyság növelésére. A kontrolling szakértők kiegészítései, javaslatai olyan többletinformációval képesek ellátni a vállalkozásvezetőt, melyek hozzájárulnak a döntéseinek megalapozottságához és a vállalkozás hosszú távú sikeréhez.

Amennyiben neked is segíthetünk, vedd fel velünk a kapcsolatot és kérd a Control1 cash flow és eredménykimutatás készítéséhez kapcsolódó szolgáltatását!

Önnek is segíthetünk?

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.