Amikor a céges számok magukért beszélnek

A készpénzáramlás (cashflow) a cég vérkeringése. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy figyelemmel kövesd ennek változását. Best practice tehát: akármilyen elfoglalt is légy, mindig szakíts időt arra, hogy heti rendszerességgel ellenőrizd a pénzforgalmat!

Nagyon gyakori, hogy a vállalkozók csak akkor kezdenek el komolyabban foglalkozni a céges számokkal, amikor azok már vészjóslóan figyelemért kiáltanak. És sajnos még ekkor sem teljesen világos minden cégvezető előtt, hogy mire is kellene a legjobban odafigyelni.

Nem ritka, hogy egy vállalkozás papíron igen jövedelmező és látszólag semmilyen pénzügyi veszély nem fenyegeti. Azonban az, hogy a céges bankszámláid szerint ma nem jelent gondot kifizetni a számláidat és az alkalmazottjaidat, még nem jelenti azt, hogy 2-3 hónap múlva nem jelentkeznek a készpénzforgalmi problémák.

Te például tisztában vagy azzal, hogy mennyi kifizetésre/behajtásra váró kintlévősége van a vállalkozásodnak?

Dokumentumok szerint lehet, hogy a napokban kell a számládra érkezzen egy bizonyos összeg, ami aztán megnövelné készpénzforgalmat, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet közepette, amit a COVID-19 indított el, ez eléggé kétséges már. Hiszen vannak olyan szektorok, amelyek hetekre leálltak az elmúlt időszakban: nem volt termelés, nem volt értékesítés, nem volt munka és persze bevétel sem. Így szerinted még az eredeti ütemterv szerint fogod megkapni ezt a pénzt?

A pandémia okozta gazdasági leállásnak még csak ezután lesz meg a böjtje. Nem az a kérdés, hogy lesz-e gazdasági válság a következő 18 hónapban, hanem az, hogy mekkora ereje lesz?

Ahhoz, hogy a vállalkozásodat a lehető legkisebb mértékig érintse a várható válság, fontos, hogy még ma nekiállj a készpénzáramlás megtervezéséhez! Kiváltképpen igaz ez a KKV-k esetében és azoknál a cégeknél is, ahol látszólag minden rendben van. Ők ugyanis nagy valószínűséggel már a jövő pénzforrásaikat élik fel.

Legyél olyan, mint a szorgos hangya, ne pedig olyan, mint a lusta tücsök. Készülj fel időben a következő hónapokban jelentkező gazdasági nehézségekre!

Ebben én is tudok neked segíteni, csak kérd a 35.000 Ft értékű ajándék konzultációdat, hogy még sikeresebb legyen a vállalkozásod!