A rövidtávú célok legnagyobb hibája

Úgy gondolod, elég mindig a következő hónapot látnod, a többit pedig majd dobja a gép? Akár a jó sakkjátékos, neked is fontos, hogy három-négy lépéssel előre tervezz. Lássuk, miért nem érdemes rövidtávú célokra építeni a vállalkozásodat!

1. Nem motiválnak

A rövidtávon tervezéssel nem az a fő probléma, hogy a gyors megvalósulást tartjuk szem előtt – ösztönzőleg hat, ha szűk határidőket szabsz magadnak. A gond az, hogy ha csak egy nyaralásra gyűjtesz, a balatonozás után a pigmenteknél csak a lelkesedésed távozik hamarabb belőled.

2. Nincs mellettük hosszútávú cél

Nyugodtan lebegjen a szemed előtt, hogy ha a következő hónapban jól keresel, vehetsz egy új cipőt, de az igazi erőt az adja, ha alapjaiban akarod megváltoztatni az életedet. A perfekt verzió az, ha a rövid- és hosszútáv kiegészíti egymást: a kinézett cipőben szeretnél átlépni a jövőben épülő házad küszöbén.

3. Ledarálja a bizniszt

Ha mindig csak a következő hónapra koncentrálsz a vállalkozásod stabilizálása helyett hétről-hétre fogsz élni, a költségkereteddel pedig jóesetben kijössz nullára. Így válhatsz egy tökéletesen átlagos, a középszint alatt termelő vállalkozás vezetőjévé.

4. Nem hagy aludni

Ha nem kerít hatalmába a “sínen vagyok” érzés, az állandó bizonytalanság kihatással lesz a mentális állapotodra. Egy vállalkozás beindítása mindig – igen, mindig – stresszel jár, de ne amiatt forgolódj álmatlanul éjszaka, mert nem tudod, hogy a következő fél évben miből teremtesz megélhetést magadnak.