fbpx

A könyvelés és a kontrolling viszonya

Ügyfeleink rendszeresen megkeresnek bennünket könyveléssel kapcsolatos kérdéssel, főként azért, mert nem mindig egyértelműek számukra a könyvelőjüktől érkező információk. Ilyenkor sokszor szembesülünk azzal, hogy a pénzügyi szakember nemcsak a tájékoztatás módja, de a számok pontos vezetése terén is kihívásokkal küzd, pedig mindkettő elengedhetetlen mind a cégvezetés, mind a kontrolling tevékenység hatékonyságához. De miért is fontos, hogy egy vállalkozás könyvelése naprakész legyen és hogyan tudja ez befolyásolni a kontroller munkáját? Ma ezt az örökzöld témát járjuk körbe.

Minden vállalkozó tudja, hogy vannak bizonyos jogszabályok, melyek előírják, hogy miként kell vezetni a cég könyvelését, a könyvelő pedig ennek megfelelően lekönyveli a vállalkozás összes bizonylatát. Ide tartoznak a bejövő- és kimenő számlák, a banki kivonatok, a bérek stb. Ezen könyvelésre vonatkozó jogszabályok szerint a könyvelő feladata a május végén esedékes éves beszámoló előkészítése, majd annak határidőre történő összeállítása és beadása. Mondhatjuk úgy is, hogy a könyvelő egész évben a májusi beszámoló előkészületein dolgozik.

Év közben természetesen minden bizonylatot le kell könyvelnie, mert minden hónapban tudatnia kell a vállalkozóval, hogy annak mennyi Áfát kell befizetnie. A gyakorlatban sajnos sokszor ennyiben ki is merül a könyvelő által végzett adatszolgáltatás, holott ennél lényegesen többről kellene szólnia ahhoz, hogy cégvezető tisztában lehessen a vállalkozása helyzetével. Bár tény, hogy a könyvelőnek bizonyos költségeket a hatályos törvények értelmében nem kötelessége havi szinten lekönyvelni, ám nagyon fontos lenne, hogy a cégvezető egy pontosan vezetett főkönyvi kivonatból mindig egy naprakész, összesített képet kaphasson vállalkozása aktuális helyzetéről. Ha a könyvelő bizonyos költségtételeket csak év végén könyvel le, az – bár a számviteli törvény szempontjából nem kifogásolható, – cégvezetőként információszerzés vonatkozásában már nagyon késő. Sajnos előfordult, hogy egy építőipari vállalkozót a beszámoló leadása előtt néhány nappal tájékoztatott a könyvelője arról, hogy bár az éves bevétele szépen nőtt, a tavalyi éve veszteséges volt. Nagyon fontos, hogy a tervektől eltérésre és hibákra időben fény derüljön, és legyen lehetőség beavatkozni, jó irányba terelni a vállalkozás menetét.

Ügyfeleink a május végi beszámolók időszakán túl is gyakran kérik a segítségünket, főként amiatt, hogy könyvelőjük nem, vagy nem kellő mélységben nyújt segítséget a vállalkozás pénzügyeire irányuló kérdésekre.  Munkánknak nagyon fontos eleme és támasza a könyvelés, hiszen kontrollerként havonta dolgozzuk fel és hasonlítjuk össze a lezárt pénzügyi adatokat az előzetes tervekkel. Fontos tudni, hogy a könyvelés jogszabályokon alapul és alapvetően az államot szolgálja. Az is tény, hogy az államnak benyújtandó eredménykimutatások a legtöbb, laikus vállalkozó számára érdemi információt sajnos nem igazán hordoznak. Ilyenkor jó döntés a kontroller bevonása, aki ezekből az adatokból, eredményekből egy értelmezhető, testre szabott és a cég számára hasznos elemzéssel segíti a cégvezetőt a döntéshozatalban.

Összességében elmondható: egy sikeres cég számára elengedhetetlen, hogy olyan könyveléssel rendelkezzen, amely képes egzakt módon alátámasztani a kontrolling bevezetését. E két terület hatékony együttműködése nagyban hozzá tud járulni ahhoz, hogy a vállalkozás elérje a kitűzött céljait.

Kapcsolat

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.