A havi ÁFA fizetési kötelezettségen kívül nincs más információd

Az ÁFA gyakoriságnak minden év elején érdemes figyelmet szentelni.

Erre azért van szükség mert lehet, hogy az új évben már nem olyan gyakorisággal kell beadni az ÁFA bevallást. Az ÁFA bevallás esedékessége attól függ, hogy a tárgyévet megelőzően a második adóév számai mit mutatnak. Például, 2020-ban a 2018. évben elszámolt ÁFA összeget kell alapul venni. Nézzük meg kicsit jobban, hogy mitől és hogyan függ az ÁFA bevallás és az ÁFA befizetés: 2020-ban akkor lesz havi ÁFA bevalló, amennyiben 2018-ban több mint 1 millió forint ÁFÁ-t fizettet be. 2020- ban akkor lesz negyedéves ÁFA bevalló, ha 2018-ban az elszámolandó adó összege az előjeltől függetlenül több volt, mint 250 ezer forint. 2020-ban akkor lesz éves ÁFA bevalló, amennyiben 2018-ban az elszámolandó adó összege nem több mint 250 ezer forint.

Azoknak akiknek közösségi adószámuk van, ők nem lehetnek éves ÁFA bevallók. Amennyiben valaki nem tudja magának megállapítani az ÁFA gyakoriságát, nem kell aggódni, mert a NAV minden esetben és minden vállalkozásnak megteszi ezt. Elegendő letölteni a céged törzsadatait és ott megtalálod az úgynevezett ÁFA bevallói jogcímkódot. Fontos, hogy figyelj az évszámra is! Az ÁFA gyakorisággal kapcsolatos feladatok még nem érnek véget. Ugyanis a fenti határérték valamelyikét átléped, akkor év közben is megváltozhat a gyakoriság.

Például, egy negyedéves ÁFA bevalló cég esetében az elszámolandó adó összege az alábbiak szerint alakult:

1. negyedév: 350 ezer forint fizetendő ÁFA

2. negyedév: 750 ezer forint fizetendő ÁFA

Jól látható, hogy az év során fizetendő adó meghaladta az 1 millió forintot, így júliustól már havonta kell ÁFA bevallást benyújtani, legközelebb augusztus 20-ig. Muszáj foglalkozni az éves ÁFÁsokkal is, könnyen lehet, hogy már február 25. előtt kell ÁFA bevallást küldeni.

Az éves ÁFA bevallóknak negyedéves bevallásra kell áttérnie, amennyiben az elszámolandó adója eléri a 250 ezer forintot. Ebben az esetben az első bevallást a január 1. és a negyedév utolsó napja közötti időszakról kell beküldeni. Ugyancsak át kell térni az évesről a negyedéves bevallásra, ha a vállalkozás részére közösségi adószámot állapít meg a NAV.

Az éves ÁFA bevallónak havi ÁFA bevallásra kell áttérnie, ha az adóévben eléri a vállalkozás az 1 millió Ft fizetendő adót. Alanyi adómentes vállalkozásoknak is adóbevallást kell benyújtaniuk bizonyos esetekben. Ebben az esetben havi gyakorisággal kell ezt megtenniük. Év közben nem kell figyelembe venni az önellenőrzéseket, a bevallott összegek alapján szeretnénk megállapítani, hogy változott-e a cég ÁFA bevallási gyakorisága. Az éves adózók 50 ezer forint elérése esetén rendelkezhetnek az ÁFA összegéről.

A negyedéves adózók 250 ezer forintnál. A havi bevallóknak pedig 1 millió forintot kell ehhez összegyűjteniük. Általánosságban elmondható, hogy a könyvelésből ki jön a fizetendő ÁFA, de ebből ha semmi más adat nem, akkor az már probléma. Mert a főkönyvi kivonatból rengeteg információt lehet látni. Mint például a finanszírozásról, eredményekről, jóformán még a „jövőt is” meg lehet mondani belőle.

Szeretnéd jobban átlátni az ÁFA kérdéskörét? Kérd ajándék szakértői konzultációmat, ahol segítek neked kiigazodni az ÁFA világában! Foglald le 35.000 Ft értékű ajándékodat 🎁 konzultációdat még most!