fbpx

A controlling-szemlélet fontossága a cégek életében

Hogy mit is jelent a controlling-szemlélet egy vállalkozásnak? Mindenekelőtt felelős és hozzáértő gazdálkodást. És egy jó controllert, aki tervez, elemez, ellenőríz és hatékonyabbá tesz, biztosítja a megfelelő információáramlást és optimalizálja a folyamatokat. Vagy egyszerűen csak kihúz a bajból, ha kicsúszott a vállalati pénzügy alól a talaj...

A kontrolling lényege, hogy legyen egy eredmény-transzparencia, vagyis lehessen látni, miből jön az eredmény, vagy éppen miből nem. A kontrolling szemlélet azt jelenti, hogy a vállalat feltétlenül épít a jövőre és folyamatosan nyomon követi, hogy merre jár a stratégiailag megalkotott terveihez képest. A kettő kombinációja és kontrollja rá tud világítani arra, ha nemcsak az ötéves üzleti terv, de az egész üzleti modell rossz.

A hozzáadott-érték alapú gondolkodás a controlling-szemlélet lényege

Egy KKV hosszabb távon stratégiai hátrányba is kerülhet egy másik vállalattal szemben, ahol működik a controlling-szemlélet. Nincs meg ugyanis az a kontroll alapú, hozzáadott érték típusú gondolkodása, amivel az értékre és az érték-teremtésre kell fókuszálni. Tehát nem azt kell nézni, hogy mi a drága, hanem azt, hogy mit kap érte és mindezt mennyi időn belül. És nem tudjuk elégszer elismételni: nem az a drága, ami a címke értéke alapján drága, hanem az, ami nem térül meg.

A folyamat optimalizálásával rengeteg pénz spórolható

A vállalatok üzleti eredményét a folyamatok hozzák létre, amelyet az egymást követő tevékenységek alkotják, amik alapján mérhetők és kiszűrhetők a gyenge pontok. A vállalatok sokszor nem tudják megfogalmazni, hogy mit nem csinálnak jól, és mennyi pénzt buknak azzal, ha folyamataik nincsenek optimalizálva. Kifizetnek sok pénzt egy adott folyamatlépésre, de nem tudják, hogy megtérül-e egyáltalán, vagy van-e értelme, hozzáadott értéke.

Ha van olyan folyamat, amit ugyanabban a minőségben, kevesebb munkával és rövidebb idő alatt lehet elvégezni, akkor annak hatékonyságát növelni kell. Ez messze nemcsak a pénzügyekre, hanem a cég tevékenységének összes területére vonatkozik, legyen az készletgazdálkodás, értékesítés vagy éppen termelés. A folyamat-optimalizálás tehát nem más, mint hatékonyság növelés, tevékenységben és költségben egyaránt. Gyakorlatilag kevesebb kiadásod merül fel változatlan bevétel mellett. Azért ez nem hangzik rosszul, igaz?

Érdekel még a téma? Ajánljuk Tudástárunkat, ami az információk kincsesbányája!

Kapcsolat

Telefonszáma megadásával kérjen visszahívást, tegye fel kérdéseit és Önnek is segíteni fogunk egy átláthatóbb, eredményesebb céget vezetni.