5 dolog, amiben nem segíthet egy könyvelő

Érezted már úgy, hogy a számlatömb leadása mellett kérnél további segítséget a könyvelődtől ? Fogadjunk, hogy a következő öt pont közül legalább kettőben magadra ismersz!

1. Üzleti terv

A könyvelőd segít, hogyan ne kerülj bajba a NAV-nál, de nem mondja meg, hogyan ne kerülj bajba azon a piacon, ahol a vállalkozásoddal érvényesülni próbálsz.

2. Rendszerben gondolkodás

Számlát kiállítani hamar megtanul az ember, de kialakítani egy szisztémát, amiben látod a bevételt, a kiadást, az üzleti tendenciákat, és ebből levonni a következtetést, külön segítséget igényel.

3. Lelki béke

Nem, nem egy közhelyes idézetek gyüjtőoldaláról másolunk. A legalapvetőbb emberi szükségletek egyike a biztonságérzet, amit nem ad meg a könyvelőd felvilágosítása a különböző jogszabályokról. Attól, hogy számlaképes vagy, még nem értél révbe: a játék csak most kezdődik.

4. A céged ismerete

Egy könyvelőnek nincs kapacitása arra, hogy grafikonokon mutassa be, merre halad a vállalkozásod, hol igényel módosítást a különböző munkafolyamatok egyike. De ami kulcsfontosságú lenne: nem ismeri áthatóan a cégedet, így nem is tud felkészíteni a jövőre.

5. Gyakorlati tanácsok

Nem akarjuk rossz színben feltüntetni a könyvelőket. Egyszerűen csak az ő munkájuk egy területre fókuszál, hogy a bevételeddel el tudj számolni az állam felé. A kontroller ezzel szemben segít, hogyan szerezd meg a bevételedet, vagy mi az, ami miatt kevesebb profitra tettél szert, mint amire képes vagy.